Szalagos fánk (ahogy én csinálom)
Hozzávalók:
-70 dkg liszt
- 8 evőkanál porcukor
- 1 egész tojás
- 3 tojássárgája
- 7 dkg olvasztott vaj
- 3 dl tej
- 3,5 dkg friss élesztő
- 1 csomag vaníliás cukor
- a tálaláshoz lekvár!
Elkészítés:
1. Az élesztőt kevés cukorral, felfuttatjuk a tejben.
2. Az olvasztott vajba beletesszük a többi hozzávalót (porcukrot, lisztet, tojásokat)
3. Hozzáadjuk az élesztős tejet is.
4. Lágy tésztát dagasztunk belőle (ha kell egy kevés tejet még adhatunk hozzá).
5. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük kb. 40 perc alatt.
6. A megkelt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk.
7. 5-6 cm átmérőjű kerek süteményszaggatóval kiszúrjuk.
8. Nagyobb, fedeles lábosban kb. 2 ujjnyi olajat melegítünk.
9. Sütés előtt a fánkok közepét ujjal benyomjuk, és a lyukkal lefelé kezdjük a sütést.
10. Kiss lángon sütjük, mert hirtelen megéghet!
11. Ha már szép világos barna megfordítjuk és a másik oldalát is sütjük (ekkor rajzolódik ki a két oldal között a körbefutó "szalag").
12. Papírtörlővel kibélelt tálba szedjük.
13. Még melegen meghinthetjük porcukorral, vagy vaníliás cukorral.
14. Sárgabarack lekvárral az igazi!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése