2018. február 4., vasárnap

Fánk farsangra

Bár ez  nem az igazi, "csak" szalagos fánk, de nálunk ez megy!



Szalagos fánk  (ahogy én csinálom)

Hozzávalók:
-70 dkg liszt
- 8 evőkanál porcukor
- 1 egész tojás 
- 3 tojássárgája
- 7 dkg olvasztott vaj
- 3 dl tej
- 3,5 dkg friss élesztő
- 1 csomag vaníliás cukor
- a tálaláshoz lekvár!

Elkészítés:
1.  Az élesztőt kevés cukorral, felfuttatjuk a tejben.
2.  Az olvasztott vajba beletesszük a többi hozzávalót (porcukrot, lisztet, tojásokat)
3.  Hozzáadjuk az élesztős tejet is.
4.  Lágy tésztát dagasztunk belőle (ha kell egy kevés tejet még adhatunk hozzá).
5.  Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük kb. 40 perc alatt.
6.  A megkelt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk.
7.  5-6 cm átmérőjű kerek süteményszaggatóval kiszúrjuk.
8.  Nagyobb, fedeles lábosban kb. 2 ujjnyi olajat melegítünk.
9.  Sütés előtt a fánkok közepét ujjal benyomjuk, és a lyukkal lefelé kezdjük a sütést. 
10. Kiss lángon sütjük, mert hirtelen megéghet!
11. Ha már szép világos barna megfordítjuk és a másik oldalát is sütjük (ekkor rajzolódik ki a két oldal között a körbefutó "szalag").
12. Papírtörlővel kibélelt tálba szedjük.
13. Még melegen meghinthetjük porcukorral, vagy vaníliás cukorral.
14. Sárgabarack lekvárral az igazi!




Nincsenek megjegyzések: